Welkom bij Lytse freon de Walden

De naam Lytse Freon ut de Walden is Fries en betekent: Kleine vriend uit de wouden. Kleine vriend duidt op lieve, vriendelijke honden en de wouden is de aanduiding van de streek in Friesland waar wij wonen.

Wij zijn fokkers van cavaliers. Alle dieren hebben een stamboom zodat de echtheid van het ras gewaarborgd wordt.


De Cavalier King Charles spaniŽl

Bij de cavalier letten we bij het fokken op de gezondheid en op karakter. Het ras kent grote problemen met de gezondheid, dit komt omdat er uit een kleine groep ouderdieren is gefokt. Het ras heeft naast de normale gezondheidsproblemen als hart-, heup- en knieproblemen ook last van enkele problemen die iets minder gewoon zijn namelijk: droge ogen wat kan leiden tot blindheid en Episodic Falling wat erg lijkt op epilepsie, alleen blijft de hond volledig bij bewustzijn. Daarnaast is er ook een genetisch probleem. Dit is ontstaan doordat met een kleine groep ouderdieren is gefokt. Men noemt dit syringomyelia, hierbij is het brein te groot voor de schedel en duwt het in de nek, wat kan resulteren in pijn. Geschat wordt dat tussen de 30% en de 70% van alle cavaliers dit genetisch probleem hebben, maar bij enkele cavaliers resulteert dit in pijn en andere ongemakken (bv. lucht krabben en langs banken/muren schuren).

Om de erfelijke aandoeningen uit te sluiten zijn de volgende onderzoeken nodig:

Onze fokhonden worden op bovenstaande afwijkingen gecontroleerd. Ook bij de dekreu zien wij graag dat deze onderzoeken gedaan zijn zodat we een verantwoorde combinatie kunnen maken. Voor meer uitleg over de onderzoeken en ziektes verwijs ik u naar de betreffende pagina op de site van de Cavalierclub (klik hier).

Alle uitslagen van de onderzoeken liggen ter inzage bij ons en Esther wil het u, als toekomstige pupeigenaar allemaal uitleggen als u daar behoefte aan heeft.